Keresési találatok

Mezőtúri Református Egyházközség Idősek Otthona

“Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Gal 6,2)

I. számú telephely – Szendy Pál Idősek Otthona
Az Idősek Otthona 2004-ben nyitotta meg kapuit lakói előtt. A kezdet óta bővült befogadóképessége, és ma már 50 lakó számára nyújt egy és két ágyas szobákban kényelmes lakhatási lehetőséget. Minden szobához külön előszoba és fürdőszoba tartozik. A lakrészek akadálymentesítettek, többcsatornás televíziózási és telefonhasználati lehetőséggel. Teljes körű ellátásunk keretében folyamatos egészségügyi alapellátást és ápolás-gondozást biztosítunk. Lehetőség van a szabadidő tartalmas eltöltésére, illetve a szabad hitélet gyakorlására is.
Az étkezést saját főzőkonyhánkon belül oldjuk meg a lakók, a klubosok és az étkeztetési szolgáltatásunkat igénybevevők számára egyaránt.
A házi segítségnyújtás az otthonukban élőknek igyekszik mindennapjaikban segítséget szolgáltatni. Orvosi javaslatra otthonán kívül is.

Támogató szolgálatunk a fogyatékkal élő emberek folyamatos segítését szolgálja. Ezen belül személyi segítést, szállító szolgáltatást és információnyújtást biztosítunk.

Az Otthont a Mezőtúri Református Egyházközség alapította, de mindenki érdeklődését és jelentkezését szeretettel várjuk, bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatban, mert elsősorban abban szeretnénk megmutatni egyházi jellegünket, melyet az Otthonunk vezérigéje is kifejez:
“Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Gal 6,2)

II. számú telephely – “Bíró Kálmánné Bakos Ilona” Idősek Otthona
Az Intézmény bemutatása

Mezőtúr város csendes, nyugodt részén helyezkedik el az Intézmény, 2000 m2-es parkosított területen.

Lakóink elhelyezése két, lifttel ellátott épületben (’A’ és ’B’ jelűben), 1-2-3-4 ágyas szobákban biztosított. A lakószobák kényelmesen, az idősek életkori sajátosságait figyelembe véve, akadály mentesítve kerültek kialakításra. Szintenként biztosított a társalkodó helyiség, amely meghitt légkört biztosít a szabadidő kulturált eltöltésére és látogatók fogadására is. Ellátottaink napjai hasznosan telnek a rendszeres foglalkozásoknak köszönhetően. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, részt veszünk kulturális és sport rendezvényeken.

Intézményünk az alábbi profilokban nyújt ellátást 181 fő részére:

– 145 fő idősek ápoló- gondozó részlege;

– 20 fő mozgásfogyatékosok ápoló-gondozó részleg;

– 2×8 fő szenvedélybetegek lakóotthona.

Főbb szolgáltatásaink:

– ápolás-gondozás (egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzájutás biztosítása, rendszeres orvosi ellátás, gyógyszerellátás).

– mentálhigiénés ellátás (személyre szabott bánásmód biztosítása, hitélet biztosítása, szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása)

– foglalkoztatás (egyéni és csoportos foglakoztatás)

– étkeztetés: házias ízekkel napi háromszori fő étkezést biztosítunk

– mosodai szolgáltatás (ellátottaink részére)

– fodrászat.

Az intézményi térítési díj összege (havi):

– mozgásfogyatékosok részlege: 86.100Ft

– időskorúak részlege: 86.100Ft

– demens szakvéleménnyel rendelkezők: 86.100Ft

– lakóotthon (étkezés nélkül): 10. 200Ft

Az intézmény története

Az otthon 1958-ban alapították. Ekkor még 27 fő volt a befogadó képessége. 1957-ben a felújított és átalakított épületben 5 lakószobát alakítottak ki. Az otthon a városban élő és rászoruló idősek gondozását látta el. Az Intézmény légköre nagyon otthonos volt, ez köszönhető a kis létszámnak és az ott dolgozó szakembereknek.
Egyre nagyobb lett az igény a beköltözésre ezért a városnak a bővítést kellett szemelőt tartani. 1972-ben a mai helyére költözött az intézmény, amely már 100 fő befogadására volt alkalmas. Új helyét a városközponttól 3 km-re kapta, ahol kétszintes épületben végezték az idősek gondozását, ápolását. A kétszintes épülethez 2,5 ha-i park és négy kisegítő épület tartozott. Még 1972-ben az otthon vezetősége ígéretet kapott a város vezetőségétől, hogy a már meglévő épület mellé egy új, szintén kétszintes épületet fognak létesíteni, a nagyobb befogadó képesség érdekében.
Ez az ígéret 1980-ban valósult meg egy központi beruházás eredményeként. Az új épületben 23 lakószobát alakítottak ki, melyben összesen 65 főt lehetett elhelyezni, az otthon befogadó képessége 100-ról 165-re emelkedett. Mivel a 2,5 ha területen így már két épület állt, a régi épületet elnevezték ,,A” épületnek az újat pedig ,,B” épületnek a megkülönböztethetőség érdekében.
Egy levél érkezett a Mezőtúri Önkormányzathoz, melyben közölték, hogy Elizabeth Bender (lánykori nevén: Bíró Erzsébet), aki korábban Mezőtúron élt, Németországban elhunyt és a végrendeletében vagyonának nagy részét a mezőtúri idősellátásra hagyta.
A jótékony adakozónak voltak kikötései is: a jelentős összeg fejében az otthon az édesanyja nevével működjön tovább. Így lett az intézmény neve 1997-től Bíró Kálmánné Bakos Ilona Otthon. A másik kikötése az volt, hogy az intézmény gondoskodjon Bender asszony két testvéréről életük végéig.

A város önkormányzata egy alapítványt hozott létre, amely a Dr. Francz és Elizabeth Bender Közalapítvány nevet kapta. (Dr. Francz Bender Bíró Erzsébet férje volt.) Az alapítvány létrehozása és az első átutalást követően a város és az intézmény vezetősége hozzálátott a legsürgetőbb feladatok elvégzéséhez. Ezek közé tartozott többek között az ,,A” és a ,,B” épület vizesblokkjainak felújítása, a konyha és mosoda felújítása, új bútorok, berendezések és egy Ford típusú kisbusz vásárlása, továbbá az ,,A” épületre egy újabb szint került, ami 2007 júniusáig Apartman részlegként működött. Ezt a részleget úgy alakították ki, hogy ezen a szinten két egyágyas szoba legyen, ahol az intézmény a hagyatékozó két testvérét életük végéig elgondozza.

 

Oszd meg másokkal is!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Mezőtúr, Petőfi Sándor utca 2
Irányítószám: 5400
Ország: Hungary
Fenntartó: Mezőtúri Református Egyházközség
Alapítás éve: 2012
Honlap: http://mezotur.reformatus.hu/idosekotthona
Telefonszám: 06 56 350 363
E-mail: mezotur.otthon@reformatus.hu
önálló lakóegység
teljes akadálymentesítés
zenefoglalkozás
Bibliaóra
portaszolgálat
igény szerinti foglalkozások
terápiás állatok
lift
kézműves foglalkozás
gyógytorna
kert
kirándulások
családi nap
az intézmény fogad önkénteseket

Intézmények összehasonlítása

Hasonló találatok

István Református Támogató és Házigondozó Szolgálat

Oszd meg másokkal is! ...
Oszd meg másokkal is! ...

Molnár Mária Református Támogató Szolgálat

Szolgáltatásaink: – fogyatékkal élők segítése, felügyelete, ügyintézésben segítségnyújtás ...
Szolgáltatásaink: – fogyatékkal élők segítése, felügyelete, ügyintézésben segítségnyújtás – személyszállítás Oszd meg másokkal is! ...

Gondviselés Háza Református Idősek Otthona

orvosi ellátás, szakorvosi ellátás, mentálhigiéniás ellátás, lelki gondozás, ...
orvosi ellátás, szakorvosi ellátás, mentálhigiéniás ellátás, lelki gondozás, lelkész, vallásgyakorlás, Oszd meg másokkal is! ...