Találatok az alábbira:

Lelki karbantartó napok

Szerző: gilicze.reka on 2016/04/01
| 0

Testi és lelki felfrissülés – ez az elsődleges célja a minden évben megrendezett Lelki karbantartó napoknak, amelyre a diakóniai intézményben szolgálókat hívják és várják nagy szeretettel. Idén március végén, Berekfürdőn tartották a találkozót, amelyen több mint 110-en vettek részt.

Alapvetően azért jött létre a Lelki karbantartó napok program, mert a szeretetszolgálati intézményekben dolgozó munkatársak nap mint nap fizikálisan és lelkileg is nehéz terheket cipelhetnek és a szervezők szerettek volna lehetőséget teremteni egy olyan kötetlen találkozóra, amelyen pihenhetnek, hallhatnak szakmai előadásokat, ismerkedhetnek a hasonló területen, de más intézményben dolgozó munkatársakkal és kikapcsolódhatnak. Az első években intézményekben tartották a rendezvényt, idén először pedig a berekfürdői Megbékélés Házában.

Család a középpontban – középpont a családban címet kapta az idei találkozó, melyen előadást hallattunk az érintések fontosságáról, és arról, hogy milyen családban lehet pozitívan fejlődni, valamint hogyan lehet boldogabb családot nevelni.

De vajon hogyan értékelték a programot az érintettek, a résztvevők?

A visszajelzésekből szemezgettünk (a fényképekért görgessen tovább):

1,

Első alkalommal vettem részt Lelki Karbantartó Napokon, és nagyon jó élményekkel tértem haza. Idén Berekfürdőn, a Megbékélés házában rendezték meg ezt a nagyszerű, lélekemelő eseményt.
Nagy öröm volt számomra, hogy számos református intézményből több mint 120-an voltunk közösségben egymással és Istennel. A szép környezeten, a finom ételeken, az esti fürdőzésen, a fagyizáson és a jó beszélgetéseken kívül különleges élményt jelentett, hogy az áhítatokon,  előadásokon, énekléseken, filmbejátszásokon keresztül Isten Lelke közöttünk volt és hiszem, hogy mindannyian megtapasztalhattuk  az Ő jelenlétét.
A két nap alatt többször visszatérő gondolat volt, hogy a mindennapok során, a másokkal való törődés közben, sokszor lemerülünk és kimerülünk. És ahhoz, hogy másokat fel tudjunk tölteni, először nekünk is fel kell töltekeznünk. Ez azonban a saját erőnkből nem megy, csakis Isten segítségével. A két nap alatt nagyon sokat énekeltünk, az egyik ének, úgy vettem észre, hogy nagyon sok résztvevő gondolatait összefoglalta:
Sokszor úgy érzem összeroskadok…… ( ének teljes szövege)

Hálás vagyok az Úrnak és a szervezőknek, hogy részt vehettem ezen az eseményen, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhettem.
2,

Hálát adok Istennek az emberekért akiket életembe adott, a lelkem karbantartásának ügyét szolgálni. Ez a két nap mely formális keretet adott ezen emberek számára, hogy velem mint személlyel mint egy lélekkel a sok közül foglalkozni tudjanak. Még ha nem is tudják ők pontosan, hogy én vagyok az a tömegből akinek igen jólesett mondandójuk.

Hálát adok Istennek azokért az emberekért akiket ezen a két napon mellém adott, akár csendes széktársként az előadásokon vagy szobatársként az éjszakára, akikkel hosszan lehetett az Ő dolgairól, életemben való munkájáról beszélgetni.

Hálát adok Istennek, hogy megmutatta azt, hogy nem vagyok egyedül. Nem vagyok egyedül küzdelmeimben, hogy a tőle kapott értékek képviselete nem csak számomra nehéz. Társaim, akik szintén szeretnének egy egyházi intézményben Isten közelében szolgálni, ugyanúgy nehezen mennek el istentelen világunk intézményeinkre gyakorolt hatása mellett.  Küzdelmeik megismerése, egyfajta megerősítést adott abban, hogy Isten „hadserege” melynek szeretnék én is életem minden pillanatában részese lenni, igen is népes és erős táborral bír.

Hálát adok Istennek ebben a két napban megmutatkozó kegyelméért, mely során örömmel töltötte meg szívemet a zene átható eszközén keresztül és új lendületet adott nekem is a már mindennapos lassan fásulttá váló éneklések felfrissülésében. Kicsit személyesebben mondva ismerős mindenki számára a „Tegnap terhe” című ének, melyet lehetőségeimhez mérten megpróbálok minden reggel elénekelni a lakóinkkal egy fajta napkezdő imádság ként, de az elmúlt időszakban csak az ének maradt számomra a benne rejlő imádság eltűnt. Összesen talán háromszor énekeltük el ezt az éneket ezen a két napon és a közösség mely mondhatni közösen imádkozta el ezt az éneket újra rámutatott a benne lévő erőre.

Hálát adok Istennek, hogy nem csak szolgálatom fáradságaira adott felfrissülést ebben a két napban, hanem fiatal szülőként, apaként sok olyan kérdést boncolgattak az előadók, ami igen is aktuális az úgynevezett magánéletemben is. Sok megerősítést kaptam a gyermeknevelés olykor fáradságos csodájára nézve, melyeket hazavíve még feleségemet is erősíthetem.

Köteles Attila fogalmazott úgy az alkalom zárása közben, hogy „Soli deo Gloria: egyedül Istené a Dicsőség, de embereké a köszönet”, így egyetértve én is szeretném megköszönni azon emberek szolgálatát akik hiszem, hogy Isten indíttatásából lehetővé tették lelki felfrissülésemet és épülésemet ezen a két napon idejüket, energiájukat nem kímélve.

3,

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Önnek és munkatársainak a Berekfürdőn tartott munkatársi Lelki Karbantartó Napok színvonalas megrendezéséért.
Lelkileg nagyon feltöltődtünk, Isten jelenléte érződött és kegyelme feltöltött bennünket, hogy tovább szolgáljuk a kedves ellátottainkat.
Nagyon köszönjük az előadásokat is, a legjobban a boldog családról tartott előadás tetszett, s az énekek is nagyon hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy a lelki gyakorlat végére teljesen elmondhassuk, hogy ” jól vagyunk “.
4,

Hálásak vagyunk, e két nap sokszínűségéért. Hogy ápoló, gondnok, vezető, diakónus,
lelkész, szeretetszolgálat különböző területeiről, de egy ügyért, az Úr dicsőségére, együtt
tölthettük ezt a kis időt. Köszönjük a pozitív impulzusokat, a házigazdák
gondoskodó, figyelmes odaszánását, a kapcsolatokban való erősítést!

5,

Hálásan köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen az alkalmon, ami egyaránt volt testi és lelki felüdülés számunkra. Jó volt hallgatni az előadásokat, újabb összefüggésben meglátni és bővíteni általuk eddigi ismereteinket. Felüdülés, megható érzés, megszólítás volt az áhítatokat és bizonyságtételeket hallgatni. Öröm és vidámság töltötte be a termet az éneklések alatt. Minden kényelmünk és bőséges finom falatunk is biztosítva volt – mindezekért hálás szívvel mondunk köszönetet!

6,

„Dicsérni vágylak én szívemből, Uram!

Látni arcodat, irgalmad miként árad,

Dicsérni szívből!”- énekeltük közösen a lelki karbantartó napokon.

Számomra mindig különleges érzés, amikor megannyi különböző, s az Úrban mégis egy ember együtt dicséri, s magasztalja Istent énekszóval.

Kikapcsolódás, pihenés, tanulás, felfrissülés közösségi élménye volt ez a két nap az Úrral. Az áhítatok, előadások, bizonyságtételek mind- mind építőek voltak a számomra, ami azonban még inkább megérintett az a szolgálat nehézségeit feledtető áldások megtapasztalása, a közös éneklés, dicséret és imádság lélekemelő együttese.

„Szolgálni vágylak én hűséggel, Uram!

Látni arcodat, irgalmad miként árad,

Szolgálni jobban!” – ehhez kértünk mindannyian erőt Urunktól az énekelt imádságok által.

7,

Szeretném megköszönni azt a hatalmas munkát és lelkes kivitelezést, amit a lelki karbantartó napok előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában végeztetek. 5 munkatársunk vett rész a két napon, és csak szuperletivuszokban tudtak beszélni mindenről: a programokról, az ellátásról és elhelyezésről, a társaságról, az éneklésről, a fagyiról, a fürdésről, a síri (vagy éppen mennyei) csendben hallgatott előadásokról.
Nagyon köszönöm, köszönjük Mindnyájatoknak! Mondhatnánk, ha már a síri csendről volt szó, hogy “adjon a Jó Isten elment erőtök helyett naponként új erőt”! A részt vevő kollégák már gyorsan be is jelentkeztek nálam a jövő évi alkalomra…
Még egyszer nagyon köszönünk mindent és reméljük a jó folytatást!

8,

Szeretném hálás köszönetemet kifejezni a berekfürdői összejövetelért.
A munkatársaim élményekkel telve jöttek haza és nem győzik mesélni a sok
kellemes történetet. Igazi feltöltődés volt számukra.
Alig várják a következő alkalmat.
Dicsérték a programokat, a nagyszerű szervezést, az ellátást, a kedvességeteket.
9,

Ha jobban belegondolunk, ez a világ egy nagy Berekfürdő. Az ember úgy érzi magát, mint egy felszabadult utazáson venne részt. Persze az is lehet, hogy mindennek az az oka, hogy a munkahelyünkről nehezen szabadulunk ki, mert ott vannak a napi feladatok, család, munkahely, gyerek, unoka.
Egy jól megszervezett LKN ,annyit ér logisztika nélkül,  mint egy színházi előadás nézők nélkül .És ugyanez igaz fordítva is. Köszönet a szervezőknek, köszönet a felajánlásokért amit az intézetek biztosítottak,.Meg volt minden ahhoz,hogy ez a 2 nap összehozza a résztvevőket, új barátságok köttessenek, a régiek pedig még szorosabbra fűződjenek. Ehhez a lelki gazdagodáshoz járult hozzá, az Áhítatok felemelő hangulata ,a közös éneklések, és a kollégák bizonyság tételei.
Ahogy telik az idő, mindez kikristályosodik bennem.
És az idő… Az idő egy apró Gitár a zsebemben, amelynek G húrja elszakadt, hiszen olyan erők voltak jelen. Sosem volt ez nyilvánvaló, mégis itt lapult végig a gondolataimban, az elmémben.
Mindezek a dolgok szorosan összefüggenek. Hálás vagyok az Úrnak, mert  ez a két nap megerősített hitemben, és abban hogy Dunaalmáson szolgálhatok.

 

És álljon itt a köszönet név szerint a szervezőknek, Kövér Imrének és feleségének Zsuzsának, akik teljes erőbedobással, lelkesedéssel, odaadással, időt és energiát nem kímélve fáradoztak az alkalom előkészítésén, majd a zökkenőmentes levezetésén, valamint mindazoknak, akik segítették az alkalom létrejöttét: Gálné Ács Máriának, Elek Gabriellának, Victor Dánielnek, Márkus Dávidnak…

Ahogy a visszajelzésekből is látszik: várjuk a következő Lelki Karbantartó Napokat!

 

Következzenek a programok képekben.

Intézmények összehasonlítása