Találatok az alábbira:

„Egymás terhét hordozzátok” – idősek világnapja

Szerző: gilicze.reka on 2015/10/01
| 0

A Református Egyház napi szinten 36 700 emberről gondoskodik diakóniai intézményeiben, melynek többsége idősek ellátására szakosodott. Az idősek világnapja apropóján érdemes összefoglalni, hogyan, milyen intézményekben nyújtunk segítséget a rászoruló időseknek.

Függetlenül attól, hogy gyülekezeti, megyei, kerületi vagy zsinati fenntartásban működik egy intézmény, ugyanazokat a szolgálattípusokat láthatja el. Egyházunk szívügyének tekinti az elesettek támogatását, akár intézményes keretek között, akár a szépkorúak saját otthonában történik a segítségnyújtás. Hisszük, hogy szolgálatunk során hatékony segítséget tudunk adni az időseknek, és szakértelmünkkel, emberszeretetünkkel, valamint krisztusi alázatunkkal biztos támaszt jelentünk a mindennapokban.

Szeretetotthon

Az idősek otthonában az a 18. életévét betöltött, betegsége vagy fogyatékossága miatt önmagáról gondoskodni nem képes, bizonyos mértékű gondozási szükséglettel rendelkező személy kerülhet be, akinek ellátása más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható.

Az idősek otthona biztosítja a napi huszonnégy órás felügyeletet, a folyamatos működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a lakók teljes körű ellátását: napi legalább háromszori étkeztetést, a – szükség szerint – ruházattal, illetve textíliával való ellátást, a mentális és lelki gondozást, a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátást.

Házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtás olyan szociális szolgáltatás, amely az elhagyatott, magányos, idős emberek számára saját otthonukban nyújt segítséget. A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést, a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást. A házi segítségnyújtást a gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában biztosítják. A házi gondozó feladatai ellátása során segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellátást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális szükséglete saját környezetében, életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével biztosított legyen.

Idősek klubja

Az idősek klubja olyan szociális szolgáltatás, amely elsősorban a saját otthonukban élő, elhagyatott, magányos, idős emberek számára nyújt napközbeni segítséget, közösséget. Ahogyan a Szociális törvény fogalmaz: „tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére.”

Az idősek klubja
•    az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt,
•    a helyi igényeknek megfelelő közösségi programokat szervez, valamint helyet biztosít a közösségi szervezésű programoknak, csoportoknak,
•    biztosítja, hogy a szolgáltatás nyitott formában, az ellátotti kör és a lakosság által egyaránt elérhető módon működjön.
Szolgáltatásai:
•    szabadidős programok szervezése,
•    szükség szerint az egészségügyi alapellátás megszervezése, a szakellátásokhoz való hozzájutás segítése,
•    hivatalos ügyek intézésének segítése,
•    munkavégzés lehetőségének szervezése,
•    életvitelre vonatkozó tanácsadás, életvezetés segítése,
•    speciális önszerveződő csoportok támogatása, működésének, szervezésének segítése.

Tanya- és falugondnoki szolgálat

A falugondnoki, illetve tanyagondnoki szolgáltatás célja az aprófalvak és a tanyasi lakott helyek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.
A falugondnoki szolgáltatás hatszáz lakosnál kisebb településen működtethető.

Intézmények összehasonlítása