Találatok az alábbira:

Hittel és szeretettel

Szerző: gilicze.reka on 2014/08/08
| 0

A református diakónia legfiatalabb hajtása a nevelőszülői hálózat, amelyet négy évvel ezelőtt indított el a református egyház – mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke augusztus 3-án, Újfehértón a Református Nevelőszülők Országos Találkozóján, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat – Nevelőszülői Hálózata.
Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy 2010-ben a Tiszántúlon találtak olyan partnerekre az állami és önkormányzati szervezeteknél, amelyekkel együtt el lehetett indítani a hálózatot, amelyben csaknem ezer gyermekről gondoskodnak jelenleg. „Ez egyfelől szomorúság, mert azt jelenti, hogy nagyon-nagyon sok gyermeknek szüksége van arra, hogy az igazi családot pótolják, másrészt mi eleve azzal a szándékkal indítottuk ezt a hálózatot, hogy azt a sajátos többletet bele tudjuk tenni, amit egy református gyülekezet jelent. Tehát, hogy a nevelőszülők mögött legyen egy nagyobb közösség, amelyik segíti, támogatja őket. Vannak ma már olyan központok, akár Újfehértón, Polgáron és még több tiszántúli gyülekezetben, ahol felismerték ennek a szolgálatnak a szépségét, szükségét és valóban támogatják a szülőket”- hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv.

neveloszulos_talalkozo2

A Református Nevelőszülők III. Országos Találkozójára, amelyet idén Újfehértón rendeztek meg, több mint hatszázan érkeztek az ország szinte minden pontjáról. A Református Nevelőszülői Hálózatban felekezettől függetlenül fogadnak gyermekeket. Ahogy a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondta: „A gyerek az gyerek! Akármilyen a bőre színe, akármilyen felekezethez tartozik, akármennyire tehetséges. A gyermek az gyermek, akinek szüksége van arra, hogy körül vegyék, megtanítsák azokra az életismeretekre, amelyekkel azt a nagy-nagy hátrányt, amivel indul az életben, le tudja küzdeni”.  Beszterczey András a Szeretetszolgálati Iroda vezetője megköszönte a nevelőszülők és a Nevelőszülői Hálózat munkatársainak azt az áldozatos szolgálatot, amit a mindennapok során végeznek, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a nevelőszülők hívő keresztyének, ezért a nehezebb helyzetekben sem kell csak a saját erejükre hagyatkozniuk, hiszen mindenható Urunk segítségére támaszkodhatnak.
Sós Béla újfehértói nevelőszülő sajátjaként szereti négy nevelt gyermekét. Azt vallja, hogy a szeretet és a hit útján minden megoldható! A nála nevelkedő gyerekek vérszerinti szüleinek is megmondta, hogy amíg ő gondoskodik gyermekeikről, addig hitre és szeretetre neveli őket.
neveloszulos_talalkozo3Nagy Istvánné, nevelőszülő tanácsadó Jász- Nagykun-Szolnok megyében segít a nevelőszülőknek. Mint mondta többségében Abádszalókon és Tiszaszentimrén élnek olyan családok, akik a hálózaton keresztül fogadnak gyermekeket. Szolnok megyében másfél évvel ezelőtt kezdődtek el a gyermek kihelyezések és jelenleg nyolcvan gyermekről gondoskodnak. Nagy Istvánné örömmel tapasztalja, hogy egyre többen jelentkeznek nevelőszülőnek.
A találkozót már harmadik alkalommal azért rendezték meg, hogy a szülők és a gyermekek is kikapcsolódhassanak. A gyerekek játszhattak, trambulinozhattak vagy lovaskocsikázhattak. A nevelőszülők pedig egymással megoszthatták tapasztalataikat, élményeiket, ami fontos ahhoz, hogy lelkileg feltöltődhessenek.

 

Szöveg: Búzás Borbála, ttre.hu

Fotó: László Ferenc

Intézmények összehasonlítása