Találatok az alábbira:

Templom a rácsok mögött

Szerző: onkentes on 2014/06/17
| 0

Kálvin kápolnának nevezték el a Szegedi Fegyház és Börtön III-mas objektumában, Nagyfán felszentelt kápolnát. Ennek létrejöttében legnagyobb szerepe bár a református egyháznak volt, az ökumenikus használatú lesz. A kápolna berendezéseit a Magyar Református Szeretetszolgálat ajánlotta fel.

Az istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét, azt mondta: a kápolna arra való, hogy irányt mutasson azoknak, akiknek tiszta a szíve.

A szentelés kapcsán újságírók kérdésére a püspök emlékeztetett arra, hogy Nagyfán 2001-ben szenteltek föl egy haranglábat, és az intézetben már akkor is folyt a börtönlelkészi szolgálat. Az egyházi vezető példaértékűnek nevezte azt az ökumenikus összefogást, amelynek köszönhetően a kulturális körlet egyik terméből a fogvatartottak munkájával kápolnát alakítottak ki. A püspök beszélt arról is, mindenütt szükség van olyan helyre, ahol az emberek el tudnak csendesedni, hogy meghallják azt az üzenetet, amellyel terheiket könnyebben tudják hordozni.

templom-a-racsok-mogott1

A szentelésen egy fogvatartott, István is bizonyságot tett. Elmesélte: felnőtt fejjel, huszonnégy évesen keresztelkedett meg, de később elfordult a református egyháztól. Azt mondta, rossz útra tért, és a börtön falai között talált vissza Istenhez. Nagyfán egyébként hetente háromszor tartanak református istentiszteletet – de az egész Szegedi Fegyház és Börtön területét tekintve még további tizenkét vallási csoport tart rendszeresen alkalmakat.

A kápolna teljes, fából készült puritán berendezéseit – padokat, úrasztalát és pulpitust is – a Magyar Református Szeretetszolgálat biztosította. Pál Sándor, az MRSZ kuratóriumi elnöke azt mondta „a szegedi börtönben évek óta próbálták beszerezni használtan a szükséges fa berendezéseket – sikertelenül. Isten áldásával azonban segíteni tudtunk abban, hogy ilyen szép kápolna épülhessen. Úgy gondolom, adományunk megint olyan helyre került, ahol sokáig hirdetheti Isten dicsőségét.


Nagyfa közigazgatásilag a Csongrád megyei Algyőhöz tartozik. Szegedtől alig 20 kilométerre fekszik. A Nagyfai III. Objektum a Szegedi Fegyház és Börtön része. Itt a jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltők vannak, illetve az egészségügyi utókezelésre szoruló fogvatartottakat is itt látják el. Nagyfa sajátossága az a különös „zárt szabadság”, amely a börtönhöz tartozó hatalmas területet jelenti, melyet a Tisza határol. Az itt fogvatartottak dolgoznak, és tanulhatnak is. Sőt, jó magaviselet esetén ún. eltávozást is kaphatnak. Néhány évvel ezelőtt egy református börtönlelkészi program keretében a fogvatartottak családjukkal együtt mehettek el fürdőzni Hódmezővásárhelyre.

Hegedűs Márk, Reformátusok Lapja

Intézmények összehasonlítása