Találatok az alábbira:

MEGKEZDŐDTEK A ZSÚFOLTSÁGMENTESÍTÉSI ÉS KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKT KIVITELEZÉSI MUNKÁLATAI A ZSAROLYÁNI REFORMÁTUS IDŐSEK OTTHONÁBAN

Szerző: gilicze.reka on 2014/06/16
| 0

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül a “Zsarolyáni Református Idősek Otthona Zsúfoltságmentesítése és korszerűsítése” című, TIOP-3.4.2-11/1-2012-0299 azonosító számú, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból támogatott pályázat, építési munkálatai megkezdődtek.

A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda a TIOP-3.4.2-11/1-2012-0299 pályázat keretében 128 871 967 Ft támogatást nyert korszerűsítésre és zsúfoltságcsökkentésre. A vállalkozói szerződés megkötése 2014. június 10-én megtörtént, így a kivitelezési munkálatok megkezdődtek.
A 2013-2015-ben megvalósuló fejlesztés célja a Zsarolyáni Református Idősek Otthona épületének korszerűsítése, zsúfoltság – és akadálymentesítése az intézményben uralkodó elavult infrastrukturális adottságok miatt.
Az idősek otthona az egykori Jenei Kúria kastély jellegű épületében működik, mely az 1800-as évek végén épült, így az egykori építészeti megoldásokat már meghaladta az idő.

Célunk a határozatlan idejű működési engedély megszerzése a pályázat nyújtotta lehetőségek kiaknázása révén. A felújítással a felsorolt problémák megszüntetése, a korszerűsítés, modernizálás a cél, úgy, mint teljes akadálymentesítés, tetőcsere, a vizesblokkok és a kiszolgáló helyiségek (gyengélkedő, orvosi szoba, mosó-szárító helység, iroda, öltöző) felújítása, épület bővítése úgy lakóegységgel, valamint energetikai szempontok érvényesülése (hőszigetelés, tetőcsere). Mindezek egyúttal lehetővé teszik a 4 fős kapacitásbővítést, így az intézmény férőhelyeinek száma 23-ról 27 főre emelkedne.
A projekt során a lakók számára egy kegyeleti helyet, imatermet is létrehozunk. A beruházás része a kert rendezése is, ahol az idősek a melegebb hónapokban szívesen pihennek.
Az Otthonban olyan idős emberek gondozását látjuk el bentlakásos rendszerben az egyéni igényekre való tekintettel, akik egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést igényel. Intézményünk a kistérség-, a régió- és az ország egész területéről fogad gondozottakat.

A projekt megvalósulásával – a komplex korszerűsítéssel –  célunk, hogy egy modernebb, szerető intézmény szolgáltatásait tudjuk nyújtani idős embertársainknak. Másfelől a település arculatát javítja a gyönyörű kastély jellegű épület korszerűsítése, felújítása.
Az intézmény működését a település lakossága eddig is szeretettel fogadta, a korszerűsítés az eddigi visszajelzések alapján újabb pozitívumot jelent a lakosság számára.
A munkálatok megkezdése előtt és a kivitelezés ideje alatt változást kísérő felkészítő programot tartunk külön a dolgozók számára és külön a bentlakók számára, hogy felkészülhessenek a korszerűsítéssel kapcsolatos feladatokra, megismerhessék a korszerűsítés célját és annak formáját. Az idősek számára a tudat, hogy értük, nekik újítják fel az épületet sokat jelent, hisz ettől érzik magukat fontosabbnak, számukra egyfajta ajándék a környezetük megújulása.

Megvalósítás helyszíne: Zsarolyáni Református Idősek Otthona, 4961 Zsarolyán, Fő u. 16.
Intézményvezető: Nagyné Agócs Melinda
Széchenyi logó-zöldERFA és EU támogatásával-logó

Intézmények összehasonlítása