Találatok az alábbira:

MEGKEZDŐDTEK AZ AKADÁLYMENTESÍTÉSI ÉS KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKT KIVITELEZÉSI MUNKÁLATAI AZ MRE SZERETETSZOLGÁLATI IRODA BAJAI, IDŐSKORÚAKAT ELLÁTÓ INTÉZMÉNYÉBEN

Szerző: gilicze.reka on 2014/03/14
| 0

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül a “Bajai Időskorúak Otthona korszerűsítése és akadálymentesítése” című, TIOP-3.4.2-11/1-2012-0247 azonosító számú, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból támogatott pályázat, építési munkálatai megkezdődtek.

A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda a TIOP-3.4.2-11/1-2012-0247 pályázat keretében 179 926 684 Ft támogatást nyert akadálymentesítésre és zsúfoltságcsökkentésre. A vállalkozói szerződés megkötése 2014. február 21-én megtörtént, így a kivitelezési munkálatok március elején megkezdődtek.

A 2013-2015-ben megvalósuló fejlesztés célja a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény keretében működő Időskorúak Otthona (6500 Baja, Móra F. u. 1-3.) épületének korszerűsítése, zsúfoltság- és teljes körű, komplex akadálymentesítése az intézményben uralkodó elavult infrastrukturális adottságok miatt.
Az Időskorúak Otthona 1840-ben épült, izraelita kórház, majd szeretetház volt. A II. világháborút követően államosították. Jellegét részben őrizte meg, a város idősotthoni ellátást biztosított továbbra is benne. Az Otthonban olyan idős emberek gondozását látjuk el bentlakásos rendszerben az egyéni igényekre való tekintettel, akik egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést igényel. Intézményünk a kistérség-, a régió- és az ország egész területéről fogad gondozottakat.

Az intézményi zsúfoltság- és férőhelybővítés-, falak vizesedésének megszüntetése, fűtéskorszerűsítés, tetőcsere, vízszigetelés, valamint a kiszolgáló helyiségek felújítása és újak kialakítása jelen projekt keretében hiánymentesen megoldásra kerül. A projekt részét képezi egy üzemen kívüli épületrész lakóegységgé történő átalakítása, amely 10 fő elhelyezésére válik alkalmassá, továbbá új közösségi tér kialakításával és a régi bővítésével. A fizikai akadálymentesítés (parkolók, közlekedés, vizesblokk) mellé halláskárosultak részére ún. infokommunikációs akadálymentesítés is társul az élettér könnyebb kihasználása érdekében. Az intézmény főbejáratához a tájékozódás elősegítése és a biztonság érdekében portaszolgálatot építünk ki.

A projekt megvalósulásával – az épület korszerűsítésével – olyan körülményeket tudunk biztosítani az ellátottaknak, mellyel segítjük a családias otthon megteremtését, ahol az ellátottak kevésbé érzik korábbi életvitelük hiányát, mely barátságos, nyugodt, biztonságos légkört teremt számukra. Az összes lakó funkcionálisabban tudja majd használni az épületet, hiszen az időskori hallás-, látás- és mozgás romlásával egyszerűnek hitt tevékenységek is nehézségekbe ütközhetnek, mely problémán a közösségi terek és saját személyes élettér akadálymentesítése, ember közelibbé alakítása sokat segíthet, a kibővített élettér megteremtésével az elmagányosodás okozta tünetek csökkenthetőek.

A munkálatok megkezdése előtt változást kísérő felkészítő programot tartunk külön a dolgozók számára és külön a bentlakók számára, hogy felkészülhessenek a korszerűsítéssel kapcsolatos feladatokra, megismerhessék a korszerűsítés célját és annak formáját. Az idősek számára a tudat, hogy értük, nekik újítják fel az épületet sokat jelent, hisz ettől érzik magukat fontosabbnak, számukra egyfajta ajándék a környezetük megújulása.

Megvalósítás helyszíne:
Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthona – 6500 Baja, Móra Ferenc utca 1-3.
Vezető: Bánné Kiss Erzsébet

Széchenyi logó-zöld ERFA és EU támogatásával-logó

Intézmények összehasonlítása