Találatok az alábbira:

MEGKEZDŐDTEK A FELÚJÍTÁSI ÉS KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKT KIVITELEZÉSI MUNKÁLATAI AZ MRE SZERETETSZOLGÁLATI IRODA BAJAI IDŐSEK NAPPALI INTÉZMÉNYÉBEN.

Szerző: gilicze.reka on 2013/07/09
| 0

Az Új Széchenyi Terv Dél-Alföld Operatív Program támogatási rendszerének keretében a  „Bajai Idősek Klubjának felújítása és korszerűsítése” című, DAOP-4.1.3/A-11-2012-0027 azonosító számú, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból támogatott pályázat, építési munkálatai megkezdődtek.

A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda a DAOP-4.1.3/A-11-2012-0027 pályázat keretében 49 948 225 Ft támogatást nyert felújításra és korszerűsítésre. A vállalkozói szerződés megkötése 2013. július 5-én megtörtént, így a kivitelezési munkálatok július elején megkezdődtek.

A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Cédrus  Református Egyesített Szociális Intézmény egyik meglévő Idősek Nappali Ellátása épületének teljes infrastrukturális fejlesztése, azaz külső és belső  átalakítása, felújítása, valamint bővítése valósul meg a munkálatok során. Az ellátottak körébe a bajai kistérség 19 településén élő  időskorúak tartoznak,  akik egészségi állapotuk miatt támogatásra szorulnak.
Jelenleg 60 fő a férőhelyek száma a nappali szociális ellátó intézményben. A szociális alapszolgáltatásba tartoznak a  szabadidős foglalkozások, az étkeztetés, a közös ünnepelések, az  időseknek szóló változatos programok, kapcsolatépítés, mindenféle  hasznos időtöltés. A pályázatból ezek minőségi fejlesztését, továbbá  szélesebb körben való elérését tervezzük. Az eredetileg lakóháznak épült, százéves, hosszú, gangos udvari  házban működő ellátás színvonalának emelése, valamint a megnövekedett  igények kielégítése szükségessé teszi az átalakítást, valamint a  funkciók bővítését. A korszerűsítés, energiahatékonyság-növelés és a  hőszigetelés mellett közlekedési és infokommunikációs  akadálymentesítés is történik, többek között a nagyothallóknak fix  indukciós hurokerősítő fogja segíteni a tájékozódást. A beépített  építőanyagok nagyrészt környezet- és természetbarátak. A kertben új növényeket ültetünk, kisebb madáritatót és – etetőt alakítunk ki, mert  a kert nem csak az embereknek jelent örömet, az állatok számára is természetes élőhelyeként szolgál.

Az eredmények közül az infrastrukturális és szakmai szempontok mellett a szociális tényezőket is kiemeljük, a minőségi fejlesztésen túl az újonnan  létrejövő kapacitás is jelentős, ugyanis további 25 fő részére nyújthatunk étkeztetést a Telcs utcai Idősek Nappali Ellátása keretében.

A MRE Szeretetszolgálati Iroda vállalja, hogy a megvalósítást követően fenntartja és tovább üzemelteti az Idősek Nappali Ellátását. Célunk, hogy tudatosítsuk az idősekben: problémáikkal nincsenek egyedül, a  közösség mindenki számára elérhető. A szépkorúak fizikai, mentális és  szociális helyzetének javítása, társas kapcsolataik kialakítása,  kulturált körülmények közé juttatása, egyedüllétük megszüntetése, a  tétlenséggel járó káros hatások megelőzése, valamint egészségügyi,  higiéniás viszonyaik javítása nemcsak közös társadalmi érdek, hanem emberi feladatunk is.

Megvalósítás helyszíne:
Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Idősek Nappali Ellátása – 6500 Baja, Telcs Ede u.8
Vezető: Bánné Kiss Erzsébet

Széchenyi logó-zöld ERFA és EU támogatásával-logó

Intézmények összehasonlítása