Találatok az alábbira:

A közösség mindenki számára elérhető – korszerűsítés a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményben

Szerző: gilicze.reka on 2013/07/04
| 0

Az Új Széchenyi Terv Dél-Alföld Operatív Program támogatási rendszerében a „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése” program keretében hazai központi költségvetési előirányzatból és az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásából újulhatott meg a Bajai Idősek Klubja.
A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Cédrus  Református Egyesített Szociális Intézmény egyik meglévő épületének teljes infrastrukturális fejlesztése, azaz külső és belső  átalakítása, felújítása, valamint bővítése valósul meg 2013-2014-ben  Baján. Az ellátottak körébe azok a bajai kistérségben (19 település) élő időskorúak tartoznak,  akik egészségi állapotuk miatt támogatásra szorulnak. A nappali ellátásban részesülő idősek között vannak, akik 20-25 éve rendszeres tagjai a közösségnek. Fényképek, oklevelek, versek, kézimunkák  árulkodnak az otthonra talált idősek mindennapi életéről.

Projektidőszak: 2013.03.01. – 2014.11.28.
Projekt támogatása: 49 948 225 Ft
Projekt összköltsége:  66 945 751 Ft
Projekt kódszáma: DAOP-4.1.3/A-11-2012-0027

Az intézmény jelenleg 60 férőhelyes, a fejlesztéseknek köszönhetően további 25 fővel növekszik az ellátható idősek száma, az itt gondozottak szociális alapszolgáltatásban részesülnek, amik közé a szabadidős foglalkozások, az étkeztetés, a közös ünneplések, és egyéb változatos programok tartoznak. A pályázatból ezen elemek minőségi fejlesztését tudják megvalósítani.

telcsAz eredetileg lakóháznak épült, hosszú gangos udvari házban működő ellátás színvonalának emelése, valamint a megnövekedett  igények kielégítése mellett a százéves ház állapota is szükségessé teszi az átalakítást, valamint a  funkciók bővítését. A korszerűsítés, energiahatékonyság-növelés és a  hőszigetelés mellett közlekedési és infokommunikációs  akadálymentesítés is történik, többek között a nagyothallóknak fix  indukciós hurokerősítő fogja segíteni a tájékozódást. A beépített  építőanyagok nagyrészt környezet- és természetbarátak. A kertben új növényeket ültetnek, kisebb madáritatót és -etetőt alakítanak ki.
A nappali ellátás közelsége és kényelmessége alternatívát jelent a bentlakásos intézmény helyett azoknak az időseknek, akik aktívabban élnek, képesek a saját környezetük rendbentartására. A pályázók fontos célkitűzése volt az, hogy a beruházást elsősorban helyi vállalkozásokkal karöltve valósítsák meg, integrálva az idősgondozás ügyét a helyi társadalomba és gazdaságba.

A MRE Szeretetszolgálati Iroda vállalja, hogy a megvalósítást követően fenntartja és tovább üzemelteti az Idősek Nappali Ellátását. Céljuk, hogy tudatosítsák az idősekben: problémáikkal nincsenek egyedül, a  közösség mindenki számára elérhető. A szépkorúak fizikai, mentális és  szociális helyzetének javítása, társas kapcsolataik kialakítása,  kulturált körülmények közé juttatása, egyedüllétük megszüntetése, a  tétlenséggel járó káros hatások megelőzése, valamint egészségügyi,  higiéniás viszonyaik javítása közös társadalmi érdek.

Infoblokk2_altalanos_egyestekintetbe-venni2

 

 

Elérhetőség:
Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Idősek Nappali Ellátása
6500 Baja, Telcs u. 8.
Vezető: Bánné Kiss Erzsébet
www.cedrusbaja.hu

Intézmények összehasonlítása